«

»

Nov 01

Tips / Teknik mendapatkan nama domain untuk Adsense for Domain ( AFD ) .

Bahagian ini adalah satu bahagian yang agak penting kerana seperti yang kita sedia maklum , bahawa Adsense For Domain adalah program pengiklanan yang semata – mata kita menyediakan domain dan Iklan yang akan terpapar adalah berdasarkan nama domain yang kita pilih . Ia berbeza dengan Adsense For Content yang mana iklan yang akan terpapar adalah berdasarkan artikel atau keyword dalam web / blog kita.

Tips ini memastikan agar anda tidak kecewa nanti dengan nama domain yang dipilih , Ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendir .
kajian kes 1 : contohnya begini .. Insurance adalah satu perkataan yang tergolong dalam high paying keyword . Maka dengan rasa berbesar hatinya anda dan rakan membeli domain dengan niche tersebut ..

Setelah melakukan search domain maka anda dan rakan mendapat domain yang diimpikan ..

Ini adalah contoh domain yang telah anda dan rakan anda pilih .
****Rakan anda memilih domain www.insurance-info-for-car
****Anda pula memilih domain www.car-insurance-info

Nampak sama bukan ?
Tapi awas ! walaupun view dan klik untk domain anda dan rakan sama namun earning akan berbeza … mengapa ? haa.. kita lihat tips dibawah ..

Tips 1
Pastikan nama domain yang anda pilih 100% dalam bahasa inggeris !
Mengapa ? Ini adalah kerana target market kita adalah visitor dari seberang laut dan paling baik dari USA dan UK  …
Bayangkan kalau anda memilih domain dalam bahasa melayu seperti www.kuihsemperit.co.cc  … agak – agak berapa orang akan cari domain itu dari browser dan agak – agak, ada tak iklan yang muncul kat domain tu ?
Jadi , Pastikan domain anda 100% dalam bahasa inggeris .

Tips 2
Pastikan nama domain yang dipilih memberi makna ,Mudah cerita kalau di baca domain tu orang akan faham maksud nak disampaikan ..

Contoh yang baik : www.breast-cancer-treatment
Contoh yang tak baik : www.cancer-treatment-breast

Salam. Saya dah ada adsense. Masalahnya iklah adsense tak keluar di blog saya walaupun saya dah indicate di menu utamanya. Tapi kalau guna design “dynamic” iklan adsense keluar.

GuruCyber says:

InsyaAllah…

hafiezaziz says:

salam kpd gurucyber…
sekian lama mencari cara nak buat adsense…akhirnya jumpa jugak laman ni,syukran jazilan…baru lepas register dgn docstoc dan doccash..harap2 luluslah..amin..

GuruCyber says:

owh.. kena wat promosi skit domain tuh …

cgkh says:

salam,domain saya masih belum ada pendapatan lagi cam na tu…

GuruCyber says:

Kat mana tak faham tu bro ?

suarapeople says:

xfaham sangat. =.=”

GuruCyber says:

Ok tak per .. follow slow-slow…

shaeis says:

salam,saya bru je lulus google adsense dngan bntuan dari guru..
tapi saya blum fham lagi mengenai domain.
bgaimana nak dpatkan domain..cara nak buat domain..
traffic blog sy pun kurng mmuaskan…tpi google adsense still berfungsi..
mslhnya skrng bgaimana nak tngkatkn trffic n cra nak dftar domain…harap guru boleh bntu…

bru nak belaja…_

GuruCyber says:

Akaun Adsense yang sama juga … cara daftar sila semak post lepas … cumadalam akaun tu kita boleh buat AFC ( adsense for content ) AFD ( adsense for domain ) AFS ( adsense for search ) Dan lain2 …

GuruCyber says:

setakat ni dah tak boleh…

Zairi says:

domain free .co.cc boleh guna lagi ke ?

GuruCyber tlg jawap ye

cgkh says:

tak da akaun adsense for domain lagi…info menarik cam na nak daftar adsense for domain, harap sudi membantu..tq

GuruCyber says:

Tak menjadi kesalahan rasanya… domain sama pun ada contoh http://www.labu.com …. http://www.labu.info …. yang beza belakang tu je kan ??.

GuruCyber says:

senag dan menyenangkan … hehe

wan says:

salam,
saya nak tanya.tak salah ke kalau nama domain kita hampir sama dengan orang lain.
contohnya:
orang lain:www.breast-cancer-treatment.com
saya:www.breast-cancer-treatments.com(saya ada ‘s’ selepas treatment).

boleh ke camtu?terima kasih.

gabanMorka says:

owh..xtaw pun.haish

guru, CPC blog aku masih kurang memberangsangkan
trafik bole la,CPC je kureng
tp aku rasa mungkin sbb niche yg kurang digemari
n trafik yg dtg bukan trafik berkualiti

GreenLava says:

Nice tip. Senang ke nak apply benda ni?

Abang Long says:

Salam…info yg menarik dan berguna..thanx for sharing