«

»

May 26

Tips ringkas menaikkan pendapatan adsense

Salam sejahtera buat semua…

lama jugak rasanya saya tak menulis artikel berkaitan adsense ..sebenarnya saya sedang mencari dan mencuba beberapa kaedah alternatif untuk menaikkan income adsense sedia ada…

Ok , hari ni nak kongsi dengan sahabat semua tentang beberapa perkara yang saya fikir kita semua perlu tahu…sebagai seorang adsense player saya fikir  ia agak penting kerana perkara ini adalah asas untuk menjana income dalam adsense ..

[important]1. Trafik [/important]
Ini adalah kunci utama untuk berjaya dalam adsense … seperti apa yang kita semua tahu .. nak dapat duit dari adsense for content hanyalah dengan memperoleh klik… mudah bukan .. tapi yang agak sukar adalah untuk mendapatkan trafik..

So , sebelum sahabat semua melangkah jauh dengan adsense .. fikirkan dulu bagaimana untuk menarik trafik masuk ke laman web/blog sahabat semua.. trafik pula perlu trafik yang berkualiti dan asal negara datangnya trafik itu sendiri .. Paling baik adalah trafik yang datangnya dari negara eropah , USA , Britain dsb .. ini kerana klik yang terhasil dari trafik negara berkenaan lebih mahal harganya berbanding trafik dari asia..

[important]2. Kedudukan iklan dalam blog . [/important]
Yang kedua adalah kedudukan iklan dalam blog sahabat semua.. kuncinya ialah , semakin dekat iklan dengan post/artikel adalah lebih bagus..

Berada dibahagian atas adalah lebih profitable dari dibawah.. Berada dikiri lebih baik dari berada dikanan sebab kita membaca tulisan rumi bermula dari kanan .. so fokus mata akan lebih tertumpu dari kiri kekanan..

Google juga ada memberi panduan tentang kedudukan iklan yang paling baik.. terpulanglah kepada theme blog anda dan sebanrnya lebih baik kita sendiri buat ujikaji kedudukan mana yang paling baik untuk blog kita..

[important]3. Ukuran iklan[/important]
Yang ke tiga adalah ukuran uiklan itu sendiri .. sudah tentulah ukuran yang besar lebih kerangkalian untuk di klik.. selain mudah dilihat mungkin juga mudah untuk pengunjung terklik secara tak sengaja iklan tersebut..

[important]4. Warna iklan [/important]
Yang ke empat ialah berkaitan dngan tema warna iklan .. sebenrnya terdapat banyak pendapat tentang warna iklan ni .. google sendiri pun ada memberikan tips tentang warna yang paling baik…

Pengalaman peribadi saya …warna yang seakan-akan theme blog dan merge dengan theme agak kurang klik berbanding dengan tema warna yang agak berbaza dengan theme … maksud saya .. iklan yang kita tonjolkan akan menjana lebih banyak klik berbanding iklan yang tersorok dalam theme …

Tapi terpulanglah pada diri anda untuk memilih tema tersebut …

[important]5.Fokus kepada artikel yang HPK [/important]
Yang terakhir adalah berkaitan dengan HPK ( High Paying Keyword ) … semasa mengemaskini blog dan menulis artikel.. pastikan sentiasa menulis berdasarkan HPK… ini kerana artikel yang berdasarkan HPK lebih tinggi nilai klik yang kita terima …

sekian dulu tips hari ini … kita akan sambung di lain masa.. sekian ..

aduptCounda says:

Earn up to $265 within next 12H Answering Simple Surveys
Hi http://www.gurucyber.net admin just wanted to let you know

There’s an incredible new opportunity
that just grabbed my attention!

It’s almost too good to be true. Big
companies are paying people just for giving
their opinions! I can’t believe this guy and others are cashing out money just for filling out simple surveys read here how they are doing this:

http://earn-money-with-surveys.com

That’s right! I’m not kidding, all you’ve got
to do is complete simple surveys and these
companies will pay you fat cash for it and it does not mater form which country you are, they need people from all over world!

You’ve got to see this.

http://earn-money-with-surveys.com

But the truth is… they’re not letting
very many people join the program so
you’ve got to hurry!

See you there!
Jack

GuruCyber says:

InsyaAllah…

Sebanrnya saya dah rasa bagaimana yang sahabat katakan.. dah habis beribu beli ebook .. yang sesetengah tu indah khabar dari rupa… sale page macam nak meletup tapi ebook macam hampeh.. InsyaAllah .. jom kita kongsi sama-sama ilmu kat sini ..insyaAllah..

KILLERroy says:

terima kasih bro di atas tips yang berkesan…ilmu yang di kongsi secara percuma di websites nie berharga…
ini la di kata kan orang yang “People Helping People”

Ada Setengah org ada ilmu tapi nak balaja kena beli ebook dan ikut kelas..padahal perkara mcm nie bole d dapatkan secara percuma panduan sebegini.
anyway brother,keep it up

GuruCyber says:

memang dari dulu lagi orang kira ramai yang tamak sebenrnya… main black hat untuk adsense ni memang tak kan bertahan lama… Google bukan bodoh dan setiap hari jurutera mereka akan mengkaji setiap perubahan yang berlaku dalam dunia internet … so , biar lambat asal selamat..

mimi says:

bukan serik lagi…TAUBAT terus tak nak main black hat…..
serius mimi katakan…..

Biarlambat asal selamat…
biar sikit lama lama jadi gunung…..

serius nie….

GuruCyber says:

Black hat tu adalah kaedah yang tak ikut google punyer TOS … kira main ilmu hitam la untuk tingkatkan earning ..

yusri says:

terima kasih dengan artikel ni..tapi saya tak faham pasal komen kena ban black hat tu apa benda ye?

GuruCyber says:

Betul dins … cuma kekadang kita ni tak sabar… dok cuba black hat la… grey hat la.. memacam lagi… pastu kena ban mula la marah kat google.. he he

dinsblog says:

kalau follow TOS Insyallah tak kena ban.

GuruCyber says:

CTR terbaik bawah 3% …

Zona Indonesia says:

Nice info… kelihatannya mudah… namun ternyata sulit melaksanakannya :) Peace

mimi says:

@dzaro….mimi punya dh banyak kali kene banned….

Serius mimi kata kat sini tulus semuanya………..
usah berpatah semangat……….sikit-sikit lama jadi bukit..
perjalanan yg jauh itu bermula dengan langkah yang pertama dan senyuman yang ikhlas…..

mimi says:

Berapa purata CTR yang kita kene jaga @pantau untuk tidak melanggar TOS….?

Jumlah click yg sepatutnya….?

Oh ya…pesanan disini ikhlas dari mimi…
Takyahlah kita join click adsense……coz group tu memang real punya ki$$….leh jadi fround untuk acct adsense kita………

GuruCyber says:

Betul mimi… HPK amat penting selain dari trafik …

mimi says:

Thanks sudi kongsi ilmu disini…..memeng HPK tak dapat di nafikan serius mimi kata…tumpukan pada HPK ….Insya-ALLAH visitor dtg sendiri…..

GuruCyber says:

Cuba lagi.. jangan cepat mengalah …

dzaro says:

ah.. berbicara andsen selalu meringis.. aku tdk pernah berhasil di aprove…