«

»

Jun 22

Niat Baik Yang menghancurkan dalam Adsense ..

jangan klik adsnse sendiri Salam sejahtera buat semua … harap semua sahabat sihat la yer..

Ok , hari ni nak kongsi pasal niat baik seorang sahabat yang bakal menghancurkan empayar adsense kita …

Begini , Google amat sensitif dengan aktiviti yang di panggil sebagai ‘ Click fraud’ .. atau dalam bahasa mudahnya klik yang tidak SAH …

Ceritanya begini … Saya ada seorang kawan yang amat baik hati , yang mana setiap hari beliau akan datang menjenguk Blog saya yang tak seberapa ni… dan setiap kali beliay berkunjung ke blog saya , beliau akan klik ada iklan adsense yang terdapayt dalam Blog saya … sambil beliua klik iklan tersebut .. beliau berniat dalam hati untuk menambah earning sahabat beliau ni … ye la .. AFC kan di bayar berdasarkan klik .. so dia pun klik la banyak kali moga2 kawan dia ni dapat banyak earning…

Tak Sampai 3 hari dia datang lagi ke blog saya.. aik ? mana ads adsense … hilang … rupanya saya telah DI BAN oleh GOOGLE…

Pengajarannya …

Jangan la sesekali kita :
1. Klik sendiri adsense kita tuh
2. Mintak tolong kawan2 tolong klikkan..
3. Wujudkan komuniti Klik ads..
4. paksa orang suruh klik ..

Atau apa sahaja yang melanggar T.O.S google … itu pun kalau nak selamat …

Sekian dulu untuk hari ni … wassalam..

GuruCyber says:

hu hu … tu la pasal.. kawan2 sume baik hati… saya dah keluarkan code adsense tu .. pasang kat blog lain ..

MagikaKotak says:

la..patut la dok dtg sini xnampak dah iklan adsense tu..ades.. apa bleh buat kalo kwn kita nak click..

GuruCyber says:

Betul … google amat menjaga pelanggan mereka… sebab tu la ramai yang kena ban dengan google bila di syaki berlaku fraud clicks…

mimi says:

google melindungi hak advertiser mereka….

contoh satu…

Mimi ada kasut cendrelela untuk dijual dengan harga usd 70…sedangkan harga di pasaran dunia adalah 100 usd….mimi buat laman web dan promote kasut tu di google adwooooord…..
mimi beli traffik dengan bermodalkan 50usd….kalau laku mimi dh untung 20usd…tolak modal postpaid………10 usd bersih…dalam tangan…

harapan mimi …dapat dijual dengan harga yang tinggi….modal pulang (50usd)…kalau laku 70 usdpun dh kira ok…..minat nak jual barang lain di google adwoord…
Dalam masa promsi sdg berjalan…….mungkin ada fround klik…so google akan gantikan kembali fround clik tersebut….bg melindungi hak mimi…

em…….rasanya banyak klik yg mmimi dpt…tapi hanya mereka yg benar2 nak beli je yg looding lama dan explore website mimi tu…..

alamak panjangnya taip……

GuruCyber says:

sebenarnya klik sendiri ni bukan sahaja salah dalam undang2 google .. dalam agama pun salah … kita menganiaya pengiklan.. pengiklan bayar untuk tarik target visitor ke web mereka .. tapi kita suka2 klik…. setiap klik kita tu dia kena bayar pad google …

GuruCyber says:

hu hu .. mudah sangat dia nak detect …

mimi says:

Sangat tepat penjelasan dari gurucyber,,,kan mimi dh kata dalam komen mimi pada entry yg lepas…mimi dh join klik-klik nie…..em…….
mmg melanggar TOS….googleleh kesan punya…..lama-lama di leh tangkap…..
memang niat kita baik tapi google nie tak tau niat kita,,,,,,,