«

»

Dec 06

Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog

Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog

Salam sejahtera .. hehe agak keras bunyi tajuk hari ini..

Siapa yang tak setuju dengan tajuk diatas ? ..sila angkat tangan …

Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog

Sebenarnya sudah lama saya ingin berkongsi dengan sahabat semua seperti tajuk kat atas tu.. tapi tak berkesempatan ..

Saya terpanggil untuk membincangkan topik diatas disebabkan sudah agak panas dan tak tahan melihat kebanjiran blog yang agak memualkan dan meloyakan dan tak lebih dari sampah serta sebagai bahan menggalakkan maksiat dalam kalangan masyarakat yang memang sudah sedia maklum semakin lalai dan leka dari mengingati Allah..

Saya yakin .. sahabat semua pun biasa terjumpa blog – blog dajal dan setan ( maaf la bahasa kasar sikit ) yang memaparkan bahan yang berunsur lucah , menggalakkan maksiat , menyokong pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dan memuja syaitan pun ada ..terlalu banyak sangat ! …

Ingatlah … Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog..

Blog-blog Dajjal dan setan ini sebenarnya memang agak popular .. denga visitor ratusan hingga ribuan sehari … kalau buat duit dari adsense/nufnang/etc memang masyuk lah… tapi adakah ianya berkat ? .. hasil klik yang kita terima dengan memaparkan gambar telanjang , gambar lucah , video lucah dan sebagainya … makan duit HARAM ..

Saya juga agak hairan dengan polisi kerajaan Malaysia ( Bukan nak tentang kerajaan ni ..cuma tolong semak balik polisi anda ) .. terdapat ribuan blog yang memaparkan perkara tak senonoh .. mana peranan anda sebagai pihak bertanggungjawab ?  Blog berunsur Politik .. secara terang-terang memaparkan Video seks lucah … mengapa tak sekat ? Jika kerajaan mampu sekat laman download satu ketika dulu mengapa laman-laman lucah ini juga tidak disekat ?..

Ingatlah Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog..

Allah itu tidak pernah tidur .. Allah itu Maha mengetahui.. wahai penulis blog2 dajjal dan setan .. ingatlah .. anda semua akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang anda paparkan dalam blog anda..

Jika didunia anda terlepas .. diakhirat anda akan dibakar dan diseksa tanpa belas kasihan lagi..tunggulah…

Maafkan saya jika agak emo hari ni..

Jika sahabat ada pandangan yang hendak dikongsi boleh tinggalkan dibahagian komen.. kita bincang sama-sama … terutama jika ada pandangan bagaimana untuk sekat blog-blog setan ini muncul lebih banyak lagi..

Semoga usaha kita ini diberkati Allah..

Sekian ..

Ingat !!!

Kita bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua yang kita paparkan dalam blog

awesalwa says:

ya…saya sokong…semua apa yang kita tulis n paparkan dekat blog adalah tanggungjawab sendiri..:P

ya..tanggungjawab sepenuhnya kerana itu taklifan yg telah Allah beri sejak kita belum lahir lagi :)

GuruCyber says:

he he … dalam kita membetulkan diri sendiri kita juga wajib menasihati orang lain… selemah2 iman tegur dalam hati …

Aree says:

heheheh tu la yang sye ckp…kita jaga diri kita dulu kan kan hehehhe

Aree says:

Salam tuan…pandangan tuan memang lah benar sebenar2nya, namun tuan tidak perlu hairan dengan perkara ini…didalam al-Quran pun tertulis manusia di akhir zaman ini gemar melakukan perkara bertentangan dengan yang benar so benda ni dah jadi rutin….apa nak hairan pandang sahaja artis kita berpakaian..itu contoh paling simple…ada ke tindakan?? wanita tidak bertudung yang paling simple..ada ke tindakan???

Apa yang penting..kita motivasi dan peliharan diri kita dan keluarga kita agar tidak terjebak ke arah ini…dan biar lah org kata bodo internet dan tak tahu apa itu facebook daripada tahu tapi mengkayalkan…runung dan fikir kan..subhanallah…

GuruCyber says:

Tu blog member lain tu .. tepek kode dari apesal…

dayu says:

betulll….
kite yang tulis, kte yng brtanggungjawab…
tak boleh nak tuding kat orng lain kan..
hohoho

nur says:

salam..stuju sgt..smoga ap yg kita kongsi d blog bermnfaat utk smua..insyaAllah.terima kasih gurucyber… :)

hanif says:

Apa nak buat…
Pemikaian manusia ni kadang-kadang di aingat dia buat bagus..kot..
Nak duit..apa cara pun dihalalkan..
Kebebasan …nak bebas tapi terlupa hukum agama…homoseksual, zina…

MiszMaryaNe says:

betul3! setuju sangat,
labih baik buat belog yang ada manfaat bersama drpd yg bukan2 dan takde isi..=)

khairil says:

betul..setuju sangat….

Pejuang Cinta says:

pc pernah buat entry mcm ni .. heheheh

amri says:

salam,betul gak tu.kalau duk post benda2 yg lucah atau xsnonoh je,duit yg terhasil pun,mesti xhalal kan.huhu..saya tgk adalah jugak blog2 yg agak terkenal ni,post2 blog tu,mmg byk yg berunsur lucah.ni mesti kes nk dptkan trafik ni…huhu

binder says:

la,kat atas page ade iklan perempuan tak pakai tudung.nampak aurat.haram tu.macam mane>?

Cucutokmat says:

betul3… agree sangat. so seblom nak publish entri double check la dulu entri tuh. kalau ye pon blog tuh suka hati kau nak update apa pikir la hal org lain sme. kalau nak buat mcm diary peribadi privacy kan blog tuh. =)

lankapo says:

salam,

betul sgt lah tu. kita akan dipertagungjawabkan nanti. apa yg kita tulis dan sampaikan. klu ilmu akan menjadi berkat. klu dosa akan kita tanggung.

kadang2 nk popularkan blog sampai sanggup buat apa saja. sbb nk dptkan duit adsense 2 3 dollar atau nuffnang.

duit dari sumber tk halal, tk berkat. kejap je habis.

burnkelana says:

thanks for the reminder..

APAN says:

entri yg bagus…kadang2 pun aku terdorong gak nak masukkan mende gini…kebanyakan orang buat mende ni sebab nak tarik trafik la.maklum la carian google pun bnyak mende2 gini drpd mende baik….

Haw says:

sy pun setuju dgn pendapat tuan.. apa2 sahaja yg di paparkan umpama saham.. jika baik, makin banyak pahalanya.. jika yg buruk, makin besar dosa yg d tanggung.

yatie awang says:

setuju dengan GC, pernah juga terserempak dengan blog yang macam tu..memang trafik tinggi…tapi seperti GC cakaplah, kita bertanggunglawab sepenuhnya dengan apa yang kita papar dan tulis…

Ungu Violet says:

ambil yang baik saja..:)

saya suka tajuk ni,,,
yang paling ketara saya dapat kesan, tak kawin tapi dh sibuk tayang gambar pasangan.kebanyakkan perempuan yang buat.. siap berkepit lagi..kalau sorang tengok dah berapa banyak dosa..kalau ramai tengok ? nauzubillah ~

kinoskoko says:

setuju sangat..
takut jugak kalau isi belog tersimpang..
nauzubillah

raidenovich says:

memang la bang,banyak blog entri merapu nak glemer je.apa maklumat bermanfaat pun takde.banyak orang follow pulak tu.

Mr. Hardy says:

bersetuju sgn pendapat guru..semakin ramai blogger yg menjadikn seks, bahan lucah dan hiburan melampau sebagai sandaran utk mendapat traffic tinggi…falsafah dan tujuan blogging itu smakin jauh menyimpang semata2 hanya krn duit…

angah says:

Amat bersetuju… byk gila.. sampai rasa semak..

keyri says:

setuju dengan entry ni! pengajaran buat diri dan rakan2 blogger yang lain :)

lia irdelia says:

betapa senangnya buat duit dengan cara ‘haram’

tiada lagi istilah k.e.b.e.r.k.a.t.a.n..

dengan duit,

manusia lupa dunia…

dr.cinta~ says:

kebanjiran blog2 skrg bnyk blog yg x berfaedah. sampai hal peribadi yg xsepatut share pun p cite. huhu

ada juga yg melalaikan. moga kita dijauhkan… =)

cik sha says:

salam.. saya turut bersetuju dengan pendapat anda… yes, apa yang kita tulis, paparkan dan cerita menjadi tanggungjawab kita. orang maybe tak kenal kita, tapi Allah tahu apa yang kita buat. sekecil-kecil zarah perbuatan kita, semua dalam penglihatannya. saya juga turut pelik sesetengah blog yang gemar memaparkan gosip-gosip artis serta memaparkan gambar2 artis tersebut…