«

»

Mar 05

Income Adsense VS Income Nufnang …

Salam sejahtera buat semua …

Setalah hampir sebulan bersama Gengblogger … membaca pelbagai entri disana dan melawat ratusan bog yang didaftarkan disana , rata-rata aku tengok sahabat2 disana lebih gemarkan nufnang untuk dapatkan income dari blog mereka …

Ho ho .. tak per itu pilihan mereka .. mula-mula aku heran jugak … trafik mereka tinggi sangat .. ribuan page view tiap hari .. mengapa tak pilih adsense .. pasti mereka boleh jana income ribuan jugak kalau trafik macam tu .. he he .. tak per itu pilihan mereka…

Persoalan diatas … Income adsense VS Income Nufnang …

Aku dulu2 pernah buat Nufnang ni .. tapi nak terus terang .. nak mendapatkan RM seringgit sehari pn jenuh sampai berair mata nak update blog dan nak cari trafik .. berbeza dengan asense yang aku dok buat sekarang … dengan blog yang ada trafik 40 UV sehari pon paling koman aku boleh dapat 4 Dollar sehari .. sebulan cukup 100 Dollar boleh payout RM300.00 CASH .. ok ler tu … itu untuk blog yang trafik macam siput jer… Belum tengok blog yg trafik banyak lagi..

Tahun lepas … aku dah kumpul ribuan ringgit dari adsense dan tertinggi bulan 9 2010 .. sebanyak 9 Ribu ringgit malaysia .. sapa nak bagi … he he .. pastu mainten je  la 2-3 ribu sebulan …

Kita buat pengiraan mudah  :

Sehari kumpul $ 4.00 x 30 Hari = $120.00 …
so , sebulan dah ada $120.00 x rm3.00 = RM360.00 … cukup tak … sambail main2 update blog .. Google bayar RM360.00 sebulan … lepas dah tu nak wat bayar bill streamyx… he he ..

Ni ha gambar income aku dari adsense … bukan untuk riak … untuk semangat kat sahabat-sahabat …

adsense income

edisikini says:

pembakar semangat….haha..tapi ak masih buta ngan google adsense ni…baru stat register docstoc.com :)

nang.it86 says:

ada cara lain tak..nak belajar jugak gurucyber..tq3 :D

GuruCyber says:

Tahniah bro jamal…

Thanks Bro untuk info-info disini..Boleh menuntut ilmu Google Adsense dengan Bro nie..hehe

Alhamdulillah Jamal dah boleh cashout earning Google Adsense untuk bulan nie, tapi rasa macam nak HOLD dulu je..

GuruCyber says:

Kalau adsense dah lulus.. boleh letak code tu kat mana – mana blog sahaja .. cuma elakkan letak dalam blog yang pernah kena ban akaun adsense .

mida says:

nak tnya kalau google dah approve adsense saya tu…then saya ade blog lain dr email yg sama, boleh tak sy add jugak ke blog tersebut…mintak cikgu reply ye…kat email pun boleh…terima kasih

GuruCyber says:

Terima kasih … memang Betul .. untuk kena ban google tidak hanya check IP , tapi banyak lagi item lain yang disemak.. nanti saya akan kongsi beberapa perkara yang di semak google sebelum ban akaun kita … sekian

KongsiCerita says:

salam..
saya setuju mmg adsense lebih lebat dr nuffnang.
tapi risiko kena ban oleh adsense amat tinggi,
terutama bg mereka yg menggunakan broadband (maxis & celcom)
ini kerana maxis & celcom menggunakan dynamic IP address
maksudnya ramai pengguna mereka yg berkongsi Ip address yg sama.
Jadi google akan menganggap kita yg klik iklan tu, padahal pengguna broadband
yg lain.

itulah yg membuatkan saya fedup dgn adsense

GuruCyber says:

ohw.. ada cara tak mau bagi keluar iklan free tu … tengok kat side bar blog gurucyber… apa saja artikel tetap keluar iklan bayar .. he he

ammboi says:

wah…menarik ni.. dulu ammboi pernah apply..
tp dok kuar iklan google yg free tu jer…

GuruCyber says:

Cuba di docstocs pulak wan… tak dapat lagi cuba di flixya… tak payah ada web/blog pun…

wanluqman says:

Dok tunggu kali ke4. Failure adsense sebab unacceptable contents – ciplaklaa tu. Ni tak berapa global, kena guna ada cara lebih brutal macamana ya. Basa blog rojak pasembur orang google pasti pening, saya pun..

GuruCyber says:

Sama la kita … aku dulu pun wat jugak nuffnang nih… dah lama dah tapi nak dapat earning punyer la berat … bila beralih ke adsense nampak lebih mudah dan alhamdulillah … aku boleh jadikan ia sebagai pendapatan sampingan yg tetap tiap2 bulan…

GuruCyber says:

Benr le tu Cik Ummi … itu pun sikit tue… boleh buat lagi besor lagi … nanti saya publish akaun utama saya .. yg dok publish sekarang ni akaun wat maen jer .. he he

gabanMorka says:

dh jadi terkilan dengan nuffnang. dh wat mcm2 tp still cmtu.ape die nak ntah
adsense ni bagus sbb die pemurah n xcerewer sgt..
pandangan peribadi la

Ummi Hanie says:

wwo,bior betul cikgu ?
utk blog ni atau blog bermedium english?
biasenye adsense ni ngam utk blog english kan…
sy dah lama register adsense tp belum penah cash out lagik..
mungkin benar juge org kata,lain pdg lain blalang kan…
rezeki masing2 lain2 gayanye ;)
tp klu cikgu dpt share camane maintain dpt income adsense tu tiap2 hari ..ok gak

GuruCyber says:

Tak per plan2 kayuh… kalau sayang sangat kat nuffnang .. bleh jer campur ngan adsense…

azizan4444 says:

dua2 try..tp nuffnang slow sgt la huhu.adsense plk masih baru.bnyk kena belajar…

GuruCyber says:

Boleh jer… tengok tutorial 1 sampai habis .. insyaAllah boleh buat …

Cikgu Nurin says:

Err…cikgu..boleh beri tunjuk ajar camane nak buat ni…?

GuruCyber says:

Guna docstocs plak bro… 3 hari jer lulus dah .. tak perlu blog ..

GuruCyber says:

Lokasi dimana kita letakkan juga main peranan … jangan sorok ADS tu .. biar terang senang dilihat dan menarik untuk diklik…

pirate says:

Saya ada letak Adsense tp agak slow progress nya… kalu ada klik br ada income. Boleh share tips?

saiful says:

pernah apply adsense tapi kena reject sbb blog bm,huhu

GuruCyber says:

He he .. jangan bimbang bro… saya ada satu blog yang jana income dengan adsense ni dari blog 100% BM…. masa nak apply jer nak blog BI.. dah lulus ikut kita nak letak mana code tuh … blog BM pun tak per…

GuruCyber says:

kalau nak apply dengan docstocs tak perlu blog pun …. dah approve nanti baru insert code kat blog BM tu…

shakroil says:

adsense nak website dlm english.. tuh payah sikit tuh!

amycozzo says:

waa nice bro.. semoga terus berjaya :)

Freaky says:

Blog skang ni dalam bm. boleh x lepas apply, entry untuk dalam masa seminggu ni kite gune bi. ade can x untuk di approve adsense oleh google ?

GuruCyber says:

masa nak apply mmg kena BI .. tapi bila dah dapat akaun .. boh dalam blog BM pun ok jer…

laici says:

nak tanya.. adsense kena guna b.i ehh??

GuruCyber says:

Masa nak apply adsense kalau guna blog bahasa melayu memang tak approve… guna cara piak ke tiga … tengok tutorial saya buat sebelum ni…

Freaky says:

saya teringin jugak nak buat adsense tapi masih x pandai.. saya dengar yang blog dalam bahasa malaysia tidak akan diapprove adsense.. bole bantu x?