«

»

Feb 22

Format Windows XP tanpa hilang segala data kesayangan anda …

cara pantas format windows XPSalam sejahtera buat semua sahabat GuruCyber …

Hari ni nak kongsi satu cara untuk format komputer yang menggunakan OS Windows XP tanpa perlu risau kehilangan segala data kesayangan kita … Memang sekarang orang dah pakai windows Seven dan sebagainya namun masih ramai yang menggunakan windows XP sebagai OS nya …. termasuklah GuruCyber sendiri  :-) …  Ada sebab mengapa saya masih mengekalkan windows XP sebagai OS ..

Anak saya pula lebih minat menggunakan Linux Sebagai OS .. tapi ayah dia pening kalau nak guna linux.. he he ..

Ok pendekkan cerita …. cara dia kat bawah :

Method 1

1-Masukkan cd windows xp
2-start > run > E:\I386\winnt32/unattend

ps/ E: = cd/dvd drive korang…

3-enter…pastu boleh bancuh kopi n relaks tengok TV …

Method 2

kalau sahabat semua  ada file windows xp folder I386 dlm hdd boleh guna care nie…

1-start > run > cmd

2-D:\I386\winnt32 /unattend

ps/ D: = katakan partition hdd korg (eg: shj)

3-enter

==Sesuai digunakan ble virus infect dlm file windows…
==Sesuai digunakan ble file windows korang corrupt…
==sesuai digunakan ble korang mls nk major format….

driver/application/gambar/lagu sume xhilang…

tested 99.8% workin

Sekian terima kasih ….

Nine says:

Wahh anak cikgu pun dah layan Linux ek…tq pasal nih, saya mmg simpan simpan data partition asing + driver + installer…

irruhila says:

nk tnye skit vmware nk dpt kn dri mne ye?

jeff says:

kala windows corupt macam mane plak nak masuk windows ekk??

ropek says:

I masih tak maksud….. I’m indonesian,,,,, thanks for the info….

Acap says:

thanks for the knowledge…

GuruCyber says:

wakaka… jarang orang downgrade ni bro.. kira hebat la tu …

missSenget says:

errr….

senang je mcm tu…

x__x

aritu 1st time try downgrade vista jadi xp..

ampes…semalaman x tido..
nasib bek 1st time..dimaafkan kot..
maafkn diri sndiri..kakakaka.. :P

GuruCyber says:

Silakan wahai akak comey…

predictor says:

thanks 4 d info….nak try la lepas nei..

akakcomey says:

Akak suka blog ni…
Nak join lah….hihii

GuruCyber says:

walawei… itu tak pasti la plak anstasyea…. yg atas tu untuk komputer yg blum sampai tahap blue screen …

anastasyea says:

kalau komputer blue screen .. macam mana nak klik start =)