«

»

Feb 24

[ F.A.Q ] Soal Jawab Tentang Adsense

soal jawab tentang adsense
Salam sejahtera semua …

Ok setelah beberapa post tentang adsense .. saya mendapat banyak persoalan tentang masalah-masalah yang dihadapi oleh sahabat sekelian …

So , saya terfikir untuk membuka post ini untuk berkongsi soalan dan jawapan antara kita … saya fikir ial akan menjadikan topik adsense ini lebih tersusun dan maklumat akan sampai dengan lebih berkesan …

Untuk pengetahuan semua .. saya dengan adsense bermula dengan 0 .. membeli puluhan ebook .. berguru dengan beberapa otai adsense malaysia … dari situ saya menimba beberapa pengalaman yang ingin saya kongsi dengan sahabat semua …

Sahabat sekelian … jika berminat dengan adsense untuk jana pendapatan sampinganJana Pendapatan Sampingan USD200 Dengan Teknik Simple Cara GuruCyber. Read more ... ยป atau utama anda .. sila rujuk blog ini dahulu .. JANGAN beli dulu ebook atau apa2 personal coaching diluar sana sebelum sahabat semua menghabiskan bersoal jawab disini … mengapa ? ini kerana pengalaman saya telah membeli puluhan ebook tentang adsense .. isinya lebih kurang sama dan ada yang kita boleh dapat maklumat tersebut secara percuma sahaja … saya bukan mengatakan semua ebook ini tidak bagus .. tapi baik cari dulu maklumat diinternet yang terbentang luas ini secara percuma.. jika tiada barulah beralih ke maklumat yang berbayar…

janji saya .. insyaAllah saya akan kongsi yang terbaik untuk penbaca blog ini … akan dicurahkan segala pengalaman yang ada … sekian ..

Sebarang pertanyaan tentang adsense sila tiggalkan di bahagian komen .. terima kasih ..

GuruCyber says:

erm.. betul lah tu.. rambut sama hitam.. hati lain lain…

Apa solution yang saya dapat dari situasi diatas adalah ..kita perlulah banyakkan traffic… kalau kita boleh dapatkan traffic sekitar 300-400 visitor sehari pun dah kira ok .. kalau dia nak klik 30 kali sehari pun masih tak jadi masalah … CTR masih rendah ..

izzafey says:

kadang2 ada juga org sakit hati/dengki dgn kita… caranya ialah org tu sengaja klik 10-20kali iklan adsense kat blog/website kita… pastu google tu dpt detect yg blog kita trafik rendah tp jumlah klik tu byk drpd 1 IP adress yg sama,… last2 akaun adsense kita kena ban.

kotak^magika says:

pokoknya kalo guna BM, nak ads sentiasa ada,kena keyword yg betul..hehe.. kalo ckp sal diari idup sure ads xmo kuar..tol x gurucyber? :P

kotak^magika says:

skrang ni,membe saya baru daftar ritu,mcm biasa,sya guna tips dari gurucyber bg kat dia,sehari ja lulus.pelik tol..saya dlu dlm 3 hari gak..dia 1 hari jak..

gabanMorka says:

AFD.
adiah dari guru itu pun saya still xabis kaji lae
pelan2 kayuh

GuruCyber says:

nak dapatkan domain untuk AFC or AFD .. kalau AFD saya akan cerita lagi untuk post akan datang …

gabanMorka says:

guru, sama ada saya dah ketinggalan or berserabut
mana nak dapatkan domain?

GuruCyber says:

co.cc rasanya dah tak leh guna untuk AFD … tak tau la kalau sekarang dah boleg semula… nak jenguk tak de masalah tapi jangan la terlalu kerap IP yang sama … nanti kena ban ngan pakcik google account tu …

kOtAk^mAgiKa says:

hyep gurucyber,nak tanya,saya ada buat adsense for domains,guna 2011-purchase-structured-settlements.co.cc sbg tempat parking.saya dah setup suma dah value2 tu.lepas tu ok ka?camna saya nak taw yg AFD tud ah leh guna? saya leh jenguk x url 2011-purchase-structured-settlements.co.cc tu?

kOtAk^mAgiKa says:

ok2..saya tgh cuba tarik trafik nie.. :)

GuruCyber says:

Ok la tu … tak per la .. sekarang apa yang perlu buat adalah tarik trafik ….

kOtAk^mAgiKa says:

ades..pening2..bila tekan link ke entri,ada plak ads..bila dkt home xda ads..adoi..pening dok check dari pg tadi

GuruCyber says:

Ok setting semula… kalau tak der ads buat jadi background putih … jangan pilih PSA tu..

kOtAk^mAgiKa says:

cyberguru,nak tanya,ada prob sket la,tiba2 smlm dkt blog home kuar PSA.ades sblm ni x pon..napa ek?

kOtAk^mAgiKa says:

betol jugak..terlupa plak..hehe

GuruCyber says:

Tukar la yg adsense tu dari biru ke merah… senang sket..

kOtAk^mAgiKa says:

hehe..mati akal dah..xtaw camna nak tukaq link yg warna red tu p biru..leh gurucyber tlg tgkkan page source saya x?pening tol..

kOtAk^mAgiKa says:

hehe..template baru..xtaw nak korek kat na sal link colour tu..kejap2 nak korek2 html..hehe

GuruCyber says:

wow .. cantek … sedikit cadangan bleh ? .. link default blog tu warna merah … lagi cantek kalau link kat ads adsense tu pun warna mcm default .. jadi dia merge dengan theme tu … cadangan je ler ..

Tengok contoh sini : http://www.mydigitallife.info/2007/09/20/google_ad_host-host-id-in-google-adsense-ad-unit-code-and-revenue-sharing/

kOtAk^mAgiKa says:

gurucyber..prob dah selesai..sila la visit blog saya yekk..tq2.. :P

kOtAk^mAgiKa says:

adoi..ada setting pepa yg x kena ka?kalo time nak area template edit,leh nampak ads nya..tp kalo yg realnya xda plak..ada setting pepa kat adsense home yg tersilap ek?pening

GuruCyber says:

Ok la tu .. plan plan kayuh…

kOtAk^mAgiKa says:

hehe..xmampu nak type english sgt byk2..stkt sket2 boleh la.. 2 la dok pk nak setting mcm g2 jugak la..pepa tips dari gurucyber byk membantu..hehe..

GuruCyber says:

owh blog BM jugak… Blog BM ambik masa skit nak keluar iklan yang ok… cadangan .. masa setting ads tu .. scrol kat bawah .. jika ads tiada ( aku tranlate ni ) … jgn pilih iklan layanan tuh … pilih warna background blog tu.. so kalau tak der iklan yang berkenaan dia akan nampak kosong jer kat ads tu..

kOtAk^mAgiKa says:

Dah lulus dlm kol 9 kot..hehe.. tp bila dkt home ja,kuar PSA. kalo click entri baru kuar Ads nye..camna ek?mintak pendapat sket..

http://kotak-magika.blogspot.com

GuruCyber says:

Dah lulus ker ? cepat betul… ok .. skrg tepek link blog .. bagi saya tengok dulu .. mana nak tolong bagi cadangan ..

kOtAk^mAgiKa says:

Dah jadi warga adsense..tp bila letak ads,napa jd iklan layana masyarakat(PSA)?

GuruCyber says:

Degree tu nko belasah jer… janji 80% complete ok ler…

kOtAk^mAgiKa says:

adoi bro..susah tol nak complete docstoc profile tu..dah la tanya sal degree..kalo x letak,xdpt 100% complete..baru ja nak apply dgree tahun ni..tpkasa penuhkan jugak kolum tu baru dpt 100%..

GuruCyber says:

Yup… camtu ler…

kOtAk^mAgiKa says:

ops..patut la..tlupa sal comple semua kat docstocs tu..thx yelk..dah settle complete siap upload document suma..now nak resubmit kat adsense

GuruCyber says:

Profile dalam docstocs tu… dengan docstocs kita tak perlu ada blog pun…

kOtAk^mAgiKa says:

maksudnya profile blog? xphm tol ngan maksud under construction tu.

GuruCyber says:

saya rasa bahagian profile tak lengkap… sebelum isi form untuk adsense sila lengkapkan sekurang2 nya 80% dari profile… termasuk bahagian profile pic..

kOtAk^mAgiKa says:

Saya baru daftar 3 hari lepas, ttp td baru dpt email dari adsense, tp diorang ckp “We did not approve your application for the reasons listed below,Under construction: We’ve found that your site’s pages are incomplete
or under construction.”
apa maksudnya?xkan kes saya kerap update entri kot? saya ikut suma tips dari gurucyber n daftar guna docstop tu. tolong2!:)

GuruCyber says:

Kita boleh letak kat blog BM.. tak jadi maslah .. sebab adword ada ditawarkan dalam BM … so akan ada ADS dalam BM … Wan boleh letak terus dalam blog tu dan bila google punyer spider crawl blog tu dan ada keyword yang kena dengan ads maka ads akan keluar..

syazwansafwan.com says:

macamana nak letakkan adsense pada blog bahasa melayu..
sudah buat tapi google kata hanya untuk blog BI..
harap guru cyber dapat bantu

GuruCyber says:

Blog BM tak der masalah … Blog BI keutamaan ….

amzar says:

Adsense ni boleh digunakan ke untuk blog bahasa melayu…saya dengar adsense ni untuk english je..boleh tolong bantu x..

GuruCyber says:

Mybe masa tu laman web Google adsense tengah maintenance kot… saya cadangkan cuba apply melalui docstocs … saya apply baru2 ni 3 hari jer dah lulus…

shaeis says:

nak tanya ,2 hari lepas saya bru dftar google adsense…n hri ini google hntar email yg mngtakan permohonn sy dibatalkan kerna masalah ” Under construction…”.
boleh saya tahu apa yang dikata dengan “Under construction” harap gurucyber boleh tlong….

GuruCyber says:

Yup.. betul tu … Nak test senang jer… kita search internet guna proxy negara lain .. tengok iklan akan keluar ikut IP negara yang kita gunakan IP tuh ..

GuruCyber says:

Bukan semua tuan… tapi sebahagian besar … jom jadi follower…

GuruCyber says:

Yup .. betul… iklan layanan tu kosongkan .. ganti dengan warna background blog …

ni kire mcm iklan nuffnang ke?
sory tanye,sebab kurang faham…

Noridah says:

sebab google tak jumpa iklan yang sesuai untuk dipadankan dengan tajuk dan sebahagian isi posting kat homepage tu. so keluarlah Iklan Layanan Masyarakat. Make sure tarik trafic dari US dan UK, nilai iklan lebih mahal.

gabanMorka says:

mengapa adsense saya asyik mengeluarkan iklan yg sama pada homepage? tidak mengikut containnya