«

»

Feb 21

[ Chapter 4.1 samb ] Panduan Google Adsense Malaysia – Adsense For Domain

Salam sejahtera buat sahabat semua … harap semua sihat dan ceria di hari isnin yang indah ini …

Ok , sambungan post chapter 4 yang lepas .. kita berhenti setakat adsense for content .. harap semua sahabat dah faham apa itu adsense for content dan bagaimana ia boleh beri pendapatan pada kita semua …

Adsense For Domain  pula lagi menarik … saya sendiri telah melakukan banyak eksperimen ke atas adsense for domain dan adsense for content … kesimpulan yang saya boleh buat berdasarkan pandangan peribadi saya adalah adsense for domain jauh lebih mudah diuruskan , lebih mudah menjana pendapatan dan paling penting mengurangkan risiko di ban oleh google … mengapa saya katakan ia lebih mudah ? sila lihat ciri2 adsense for domain dibawah :

1. Tak perlu laman web/blog khusus
2.Tak perlu update content
3.Tak perlu nak cari article / menulis article
4.Tak perlu pening mencari ribuan traffic untuk turunkan CTR …
5.Kita akan dibayar berdasarkan View dan klik … berbeza dengan AFC ( klik sahaja )

sebenarnya banyak lagi keistimewaan AFD ni dan siapa yang menyertai dan menjalankan AFD sahaja akan tahu betapa mudahnyer menjana income dengan AFD …

Rujuk sini untuk lebih jelas ..

Kat bawah ni contoh site AFD …

Ok , bagaimana AFD dapat jana income untuk kita ?

Begini .. apa yang kita perlukan untuk AFD adalah sebuah domain yang tidak digunakan …. maksudnya kita ada domain dan tak buat apa-apa dengan domain tersebut … Domain itu kita jadikan site AFD kita … cara setting akan saya ajar kemudian ….

Setelah kita set domain tersebut dengan Google Adsense … domain itu akan digunakan oleh google dengan memasukkan 100% iklan dalam dimain tersebut …. apa iklan yang akan keluar kita tak perlu fikir kerana segalanya akan dimasukkan secara automatik oleh google … kita hanya sediakan domain dan setting .. tinggal..

bagaimana ia boleh jana income ialah apabila ada seseorang mencari maklumat atau apa sahaja dan terjumpa domain kita tadi dan visitor itu melihat/view kandungan iklan .. kita akan dibayar… visitor klik iklan dalam tu kita akan dibayar lagi …. nampak tak keistimewaan AFD … view sahaja dah dibayar dan klik pula ada bayaran tambahan …

Ok , harap semua faham setakat ni yer… siapa ada tak faham sila angkat tangan … hehe gurau jer..

Sila post pertanyaan anda di ruang komen yer… kita akan berkongsi disana .. sekian dulu untuk hari ni … lain kali jumpa lagi … :-)

GuruCyber says:

he he..mudah mudahan dipermudahkan..

syida says:

Alhamdulillah… saya ikut dari chapter 1 sampai sini. Saya dah mulai faham, bagaimana yang dikatakan Google Adsense menjana pendapatan. Tapi sy belum register lagi. hehehehe.. Thanks ye gurucyber, semoga tuhan permudahkan lagi perjalanan cikgu.. huuhuhu. (rasa macam masuk sekolah lagi lak.)

GuruCyber says:

ermmm…. mtbe teknik tak betul kot… saya alhamdulillah akaun yang buat awal tahun 2005 dulu masih ada lagi satu…

candu says:

salam u all semua….sy dah lama main adsense ni…bende popular dari thn 2005 lg…dulu byk account…..skrg tinggal 1 jer..asyik kena band jer….bosan tul…….mcm mn jd mcm ni……

GuruCyber says:

Paling bagus domain dengan niche …

encikbeliau says:

pertanyaan , boleh guna apa2 domain atau domain berkenaan dengan niche ?

mimi says:

semoga dapat memberikan yg terbaik pada pengunjung setia blog nie…amin…………….

GuruCyber says:

InsyaAllah .. sikit masa lagi… kena waktu yang sesuai sebab nak bagi yang terbaik…

mimi says:

tengah tunggu cyberguru nak publish tutorial cara nak setting AFD…..
em.sabar menanti

mimi says:

Em…………………………tak pernah kenal putus asa………
sekarang tengah buat blog baru……nak aply adsense lagi…..
baru nak sebulan buat blog tu…..
Oh ya…………..bagimana tentang traffiknya…?
adakah blogwalking tidak melanggat TOS…?

GuruCyber says:

Mimi.. main adsense ni kena banyak sabar .. lagi satu jangan cepat putus asa…

mimi says:

em….banyak ilmu yang berguna dan tepat disini mimi tak wasangka lagi…….
Serius mimi katakan sepanjanag penglibatan mimi dalam adsense……nielah blog yang real dan tulus bagi mereka yang mencari info tentang adsense…
nice post GURUCYBER…….
Pengakuan ikhlas dari mimi….

GuruCyber says:

Erm.. nampaknya bro kurang faham lagi apa dia AFC dan apa dia AFD … AFC adsense for content dan AFD adalah adsense For Domain… dua2 ni adalah produk dari google da kita boleh buat serentak kedua2 produk ni… maksudnya kita dah ada satu akaun adsense .. kita boleh buat kedua2 ni serentak… cuma cara berbeza..

AFC – Jana duit melalui klik yg kita terima
AFD – jana duit dari orang view domain kita dan klik iklan kita..

Aeekawa says:

As salam bro..
nak tanya skit kalau nak buat AFD ni boleh guna yg AFC pnya ads ? maksudnya kalau google dah approve ads dalam blog.. guna ads tu ja atau kena daftar ads baru untuk AFD?

GuruCyber says:

co.cc dah bercerai dengan adsense .. 2-3 bulan lepas masih boleh guna co.cc sekarang dah tak boleh… so cadangan beli la domain murah2 dari godaddy .. .info pun ok..

wan says:

salam.boleh ke buat AFD ni dengan domain percuma?contohnya co.cc dan webhost?atau mesti domain berbayar?

GuruCyber says:

InsyaAllah .. pas ni kita pakat bincang dan kongsi cara promote … white hat …

cderluck says:

sape yg nk REGISTER bleh try tips neh ———-http://cderluck.blogspot.com/2010/10/approve-account-adsense-perfect.html

TT aku mau tau cara promot je..share2 la yee

GuruCyber says:

Tak per ady kalau ada apa2 pertanyaan boleh nyatakan disini … kita sama2 kongsi .. tak payah beli dah ebook atau apa2 panduan kat luar .. kita akan kongsi semua yang ada dalam ebook tu kat sini … insyaAllah …

adysaufi says:

dr dl lg cuba memahami ttg adsense tk brjaya2 jg…info yg sedikit ni jelas skit tp bab blog BM amik mase nk lulus parah gak tu….

GuruCyber says:

Masa nak apply bagi saya WAJIB blog bahasa inggeris … bila dah lulus akaun tu nanti baru la boleh kita masukkan code dalam blog BM… Kalau ada masalah nak wat blog bahasa inggeris.. saya syorkan method no 2 .. guna platform pihak ke 3 … buat masa sekarang guna bukisa.com , indyarock.co atau docstocs…. 3 hari jer boleh lulus insyaAllah …

akmal says:

bro aku cuba daftar adsense tapi dia reply unsupport language apa language u guna utk adsense kalo u punya blog bm

GuruCyber says:

kalau blog bahasa melayu nak mohon Akaun google adsense agak lambat skit la kot nak lulus .. saya tak pernah cuba lagi … setakat ni klau blog bahasa inggeris mmg cepat boleh lulus …

Seri Bahasa says:

seri pernah memohon ads dari goggle tp tak berjaya sbb content blog seri berbahasa melayu.

kalau sekarang goggle dah luluskan apa jenis ads yang sesuai untuk blog seri. soal pemilihan jenis ads ni sei tak berapa mahir. harap gurucyber memberi tunjukajar.

GuruCyber says:

kalau blog tu mmg kena AFC … AFD ni kena ada domain lain yang belum/tak pakai dah …

GuruCyber says:

nanti saya akan terangkan kat sini secara detail .. insyaAllah .. TQ

Blur says:

boleh email x care nak setting domain untuk diparked pade google adsense nie… dah cube 3-4 kali x jadi…

Jom baca dan komen post terbaru Blur Modified Profail Facebook

gabanMorka says:

err…mcm blog saya, better use ads for content or ads for domain? or can i use both?