«

»

Feb 19

[ Chapter 3 ] Panduan Google Adsense Malaysia – Mendaftar Dengan Google

Salam Sejahtera Buat semua … seperti biasa pakat baca doa dulu….

“Wahai Tuhanku,lapangkanlah bagiku, dadaku; “Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; “Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, “Supaya mereka faham perkataanku”


Ok .. Back to da topic …

Sebelum kita nak kaut duit dari Google sebanyak mungkin apa yang kita perlukan ialah tidak lain dan tidak bukan mesti menjadi salah seorang member/ahli mereka … dimana nak daftar ?

Cara 1 ( asas )

Sila ke link ini < klik sini >

Disini anda boleh daftar akaun dengan google secara terus … apa yang diperlukan ialah :

1. Web site Url
Kat sini masukkan web/blog anda … bagi yang belum ada blog sila create satu blog free jer .. guna blogspot pun ok … pastikan blog anda dalam bahasa inggeris … apa sahaja topic anda boleh buat kecuali yang haram … judi , lucah , kejam dsb …

2. Website language
Mesti Bahasa Inggeris !
Sila tick 2 kotak kecik tu..

3. Account type
Pilih Individual

4. Country
Malaysia ler …

5 – dan seterusnya …
sila penuhkan segala maklumat yang diperlukan …
Tick 3 kotak kecik tu dan klik submit Information …

Klik comfirm di paparan baru adsense form tu… selesai…
Tunggu hingga Google hantar Email kat nkorang mengatakan anda diterima menjadi warga Google Adsense …

Ok .. kat atas tu adalah cara paling asas nak daftar dengan Google adsense …. ada cara lain yang boleh kita gunakan untuk mendaftar dengan Google Adsense …. iaitu menggunakan Platform pihak ke 3 …. apa maksudnya …

Cara 2 ( Platform pihak ke 3)

Platform pihak ke 3 adalah pihak yang berdaftar dengan Google yang mana Google membenarkan kita menjadi sebahagian dari ahli google melalui pendaftaran dengan pihak ke 3 tersebut ….

Antara pihak ke 3 ( Sebahagian ) yang boleh kita gunakan ialah :

www.docstoc.com
www.indiastudychannel.com,
www.indyarocks.com,
www.hubpages.com,
www.indiareviewchannel.com,
www.shetoldme.com,
www.infobarrel.com,
wwwcodexfind.com,
www.salespider com
www.bukisa.com

Caranya ialah … kita mendaftar dahulu dengan pihak ke 3 tersebut dan melalui pihak ke 3 ini kita boleh mendaftar diri dengan google adsense … Sebenarnya cara ini lebih mudah kerana kita tidak perlu lagi menyediakan web / blog untuk mendaftar secara terus seperti cara basic tadi….

Cara ke 3 ( Upah Orang Tolong Buat )

Cara ini adalah super mudah …. upah sahaja orang lain buatkan pendaftaran anda dan caj yang biasa dikenakan sekitar Rm30 – Rm80 untuk satu pendaftaran dan dijamin lulus …. boleh Google dan cari servis ini di internet ( Pastikan cari servis dari orang malaysia)

Ok sekian dulu untuk chapter 3 …. sebarang pertanyaan sila letakkan di bahagian Commet … TQ

GuruCyber says:

Better sama la.. sebab tu akan pengaruhi jugak google review…

pencari7rahsia says:

maklumat kat dalam doctocs tu mesti maklumat sebenar ke? Klu tipu okey tak? JIka nama, umur, maklumat dalam doctocs berbeza dengan maklumat sebenar yang bakal diisi masa isi form adsense takpe tak?

gurucyber says:

Yup.. yang penting ada usaha..rajin .. doa pada yang maha esa..

GuruCyber says:

Betul lah tu… yang penting usaha jangan kenal putus asa…

diajeng says:

Adsense tuh pendapatan sepanjang jaman dan berbaloi untuk yg hobi nulis…
sekarang nih… di internet..berkat adsense..apa-apapun bisa jadi duit… :)

GuruCyber says:

Cari kat menu tepi sebelah kiri…

Mior says:

salam guru cyber..saya dah reg docstoc tp x jumpe la menu docash tu..kat sebelah mane ek?? huhuhu..harap membantu.. ;-)

GuruCyber says:

Mahal sangat tu bos.. boleh dapat murah lagi… isi borang kat contact tu.. nati saya reply via email apa yang perlu dibuat .. TQ

GuruCyber says:

ermm…. saya tak pernah guna yang tu .. biasanya saya guna docstoc… dalam tu cari menu docash .. dari situ boleh daftar adsense .. TQ

Mior says:

Assalammualaikum…
Saya mendaftar melalui cara ke 2 iaitu menggunakan pihak ke 3 iaitu http://www.indiastudychannel.com.Selepas saya mendaftar di sini bagaimana pula saya boleh mendaftar dengan google adsense??

izzafey says:

salam gurucyber, jika anda berminat, sy nk upah anda buat akaun adsense utk sy, sy bg upah rm90

email saya : sang_wajatimur@yahoo.com

Abnau Mukis says:

Setakat yang saya alami, Australia adalah paling tinggi memberi pendapatan saya usd 0.55 – usd 1.01 perklik. TQ

GuruCyber says:

Ada dua jalan.. yang free ada yang bermodal pun ada… tapi daftar akaun tetap free …

Ara says:

utk buat google adsense ni perlu buat ape2 byrn ke? or ianya free?

GuruCyber says:

Jangan lupa jadi follower… he he

yana says:

blog nie byk berkongsi ilmu…terima kasih skali lg…sy nk try gna teknik apply adsense pas ni :P

EP says:

x blh nk daftar la adsense…asyik reject je….

bie88 says:

hubpages paling best guna adsense

GuruCyber says:

Sila tengok lagi post sebelum ni … semua ada saya nyatakan .. terima kasih .

Fakhrul says:

bro, cmne nk gune http://www.docstoc.com tu? itu utk apa? hurmmmm….xbper paham sgt..

shaeis says:

salam nak tanya…bila kta daftar ngan google adsense ni…
kita kne bnyar ke…??
sory sya bru je nak blaja..jd arap dpt tnjuk ajar..trima kasih…

GuruCyber says:

hu hu … nak upah ker ? … try buat dulu la…. belajar dari pengalaman .. ha ha ..

MDHAFiZ.NET says:

cara yg ketiga tu cara yg terakhir kalau kamu org sudah fed up..
so siapa2 yg nak buat cara ketiga tu boleh lah contact saya nanti k?? hahaha.. :)
juz kiddin..

Noridah says:

pernah apply guna indyarocks, lulus dalam tempoh 24 jam je. cubalah

GuruCyber says:

Cuba Google dulu cari siapa beri servis ni… kalau tak der sangat nanti insyaAllah saya cuba tolong …

GuruCyber says:

Mybe tak kena cara tu … saya baru jer lulus satu lagi Ac untuk adik semalam … 1 minggu jugak ler…

w7 says:

klu nak upah org,nk cri ktner 2???
gurucyber bleh tolong buatkan x?

belalang says:

dah pernah try apply…
tp google cakap “x bpleh! anda x cukup syarat!”

oh, google sgt kejam.sudah la kedekut PR…

hahaha

Read a AdSense secrete success story in http://www.adsense.solvewin.com & then apply how to increase your traffic and adsense revenue to your adsense website.

Download some helpful free SEO book/pdf file & SEO Tools web site link.

GuruCyber says:

Ok la tu .. satu permulaan yang baik … RM0.40 akan menjadi RM4000.00 …

gabanMorka says:

err..kalau boleh nanti tulis bab google affiliate network pulak.hehe

gabanMorka says:

saya ada la letak adsense.saja test.
baru dapat 40sen…
bagus la entri ni.hope boleh dapat lagi byk pengalaman n knowledge lagi
teruskan menulis!

GuruCyber says:

Web bahasa melayu pun boleh … tapi lebih baik bahasa inggeris …

Kita ambil satu analogi mudah jer ,
1. Agak2.. pengiklan ada banyak dalam bahasa melayu ke bahasa inggeris?
2. Target visitor kita dari mana ? kalau bahsa inggeris kita boleh target W.wide kan ? bahasa melayu .. hanya negara yang faham bahasa melayu jer la …
3. Tukaran wang …. advertisers telah tetapkan dia nak bayar satu klik berapa .. so , ambil contoh mudah … kalau malaysia punyer advertisers tetapkan RM0.50 untuk 1 klik dan advertisers US juga USD0.50 … agak2 nak yang mana .. he he …

Sekian ..

gabanMorka says:

kalau website bahasa melayu tak boleh ke?
bole state pro n con?