«

»

Feb 18

[ Chapter 2 ] Panduan Google Adsense Malaysia – Tak kenal maka Tak Cinta

Salam sejahtera buat semua ….
Ok sebelum memulakan sesi pelajaran hari ini sama-sama kita baca doa dulu , moga berkat ilmu hari ni …

“Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; “Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; “Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, “Supaya mereka faham perkataanku”

Ok .. tak kenal maka tak cinta hari ni membicarakan apa dia program Google Adsense … Sebenarnya Tak yah cerita panjang lebar pun tak per pasal kita semua kena rajin skit jer… Cuba taip kat web browser nkorang tu * apa dia program google adsense .. bukan ratusan malah ribuan laman web/blog yang membicarakan apa dia program google adsense … so nak jimatkan masa .. nkorang cari ler sendiri apa maksud dia …

Ringkasan dari semua definisi diatas adalah .. proram ini adalah dikenali sebagai PPC ( Pay Per Clicks )  , PPV ( pay Per View ) .. maksudnyer Google Akan Bayar Kita berdasarkan klik dan View dari visitor kita… semua bayaran akan dibuat dengan unit USD ( Us Dollar ) … minimum bayaran adalah USD100 ..

Bagaimana Google bayar kita ? cara paling mudah untk terima bayaran dari Google adalah dengan menggunakan Wire Tranfer seperti western Union … Taip western union malaysia .. anda akan jumpa apa dia dan bank mana menawarkan servis ini … nak lagi mudah .. petang ni boleh la pegi pusing2 sekitar bank berdekatan dan cari logo ini …

ada jumpa logo tu ? .. yer .. kita akan terima duit dari bank tu TUNAI … Google akan tranfer dari US ke bank tersebut dan bank tu akan bayar pada kita …

Ok … so bagaimana bermula …

Untuk bermula apa yang kita perlukan hanyalah 3 perkara .
1. Berdaftar dengan google adsense ( free )
2. sebuah laman web / blog ( free )
3. sebuah kerajinan ( free jugak )

Uiks ! mudahnyer … yer memang mudah … no 1 dan no 2 memang mudah kecuali no 3 .. yang ni tak ramai yang boleh buat …

Baik sekian dulu untuk chapter 2 … kita sambung chapter 3 untuk sesi berikutnyer ..

sebarang pertanyaan boleh dibuat di bahagian Comment .. sekian wassalam…

mimi says:

Adakah saya kene beli domain sendiri..?dan memulakan blog baru…?

GuruCyber says:

Tak per mimi.. apa-apa masalah kita pakat kongsi kat sini ea… lagi ramai lagi bagus .. semakin berkembang ilmu tu..

mimi says:

Besar harapan saya jika guru cyber dapae e-mail pada saya……..
sedang dalam kecelaruan nie..

mohon jasa gurucyber….
maaf ..
shukrinorton@gmail.com

GuruCyber says:

Betul jugak yer… mybe bos boleh email ke google support untuk tau lebih lanjut… saya biasa akaun individu jer…

mekir says:

salam perkenalan..
camne kalu name akaun adsense letak name syarikat
contoh: berjaya enterprise
takkan kene bawak sijil pendaftaran syarikat….
????

GuruCyber says:

western union tak yah daftar .. masa nak cash out duit hanya perlu bawa IC + salinan IC … dan isi borang yang disediakan … lagi satu MTCN number yang diberi google jangan lupa bawak…

zimbo says:

encik tuan gurucyber… leh terang skit dak proses nak daftar western union nih?

w7 says:

yang nie dh buat pn..

admin says:

Yup… banyak faktor untuk pastikan $$$ earning tinggi…. klik hanya peranan kecil.. yang paling besar ialah keyword ( HPK ) , Visitor dari mana .. kalau klik dari asia mmg kecik la earning dia…

InsyaAllah kita kongsi sama-sama yer…

p/s : Untuk member yang follow melalui google Connect saya akan bagi password tempat member download tu..

MDHAFiZ.NET says:

banyak klik x semestinya dpt byk $$$..
saya pernah cuba bandingkan.. keduanya..
dan pernah saya cuba buat satu website yg bagus keywordnya..dan alhamdulillah.. saya boleh dpt $2.50 (average) dgn hanya 1 klik!!
apa lagi jika kita dpt 10 klik….
klik yg banyak bukan x bermakna bagi blogger tp ianya adalah asas….

p/s : x sabar nak tunggu trik adsense dr blog nih…. :) :)

admin says:

kita akan belajar step by step .. insyaAllah … kita baru chapter 3 ..

dea says:

boleh bagi trik tak mcam mana nak dapat banyak klik??? :)