«

»

May 01

Cerita Berat hari ni … ROI vs RROI

Salam sejahtera buat semua.. harap semua sihat ceria disamping keluarga tersayang ..

Hari ni nak bercerita dengan cerita yang agak berat sikit tapi sering dipandang ringan dan ada yang tak tau pn apa dia ROI dan apa dia RROI …

Sebelum saya melanjutkan perbincangan ini , saya nak gtau .. saya bukanlah seorang penganalisis ekonomi dan bukan juga pakar ekonomi … apa yang saya nak bincang hari ni adalah satu pandangan ‘orang kampung ‘ tentang ROI dan RROI ..

Orait , apa dia ROI ? ROI adalah singkatan dari Return Of Investment dan RROI pula adalah singkatan bagi Real Return Of Investment … hu hu betul tak ejaan aku tuh … lau salah maaf la yer.. maklum la orang kampung menulis…

Ok , sambung lagi … bercerita tentang ROI ni , ia adalah satu pulangan dari apa yang kita laburkan .. contoh terdekat kita buat palaburang dalam ASB la .. so setiap tahun kita akan dapat pulangan dari pelaburang kita itu … cuma , adakah kita faham pulangan sebenr yang kita terima ? …

Cntohnya begini … katakan tahun 2111 kita invest/simpan dalam ASB sebanyak RM10 ooo.00 dan dividen ahun itu di ishtiharkan sebanyak 8% .. jadi berapakah pulangan yang kita terima ? … Ya kita akan terima RM800.00 tunai .. Tapi adakah itu pulangan sebenar ? jawapannya tidak … why ?

Ha .. ini la nak cerita pulak tentang RROI … dalam investment , sebenrnya kita jangan baca sangat tentang ROI sahaja .. tetapi kita kena banyak kaji RROI … mengapa RROI .. ya RROI adalah real Return Of Investment…

Jom main kira kira …

Invest RM10K
dividen 8% = RM800.00

Tolak ..

1. Zakat – 2.5%
2.Innflasi  – +- 4%

Berapa jumlah sebenar yang kita dapat ? he he.. congak le sendiri yer.. jumlah sebenr/bersih yang kita terima adalah sekitar 1.5% sahaja dari invesment tersebut …

Post akan datang saya nak kongsi camaner nak tingkatkan RROI tu dengan modal yang sama dengan atas tu … he he

ermm…. apa pandangan sahabat gurucyber semua ? ada idea … mybe saya salah kira kat atas boleh sama-sama kita bincangkan … lontarkan idea anda di bahagian komen … sekian terima kasih …

GuruCyber says:

Betul.. yang penting ada simpanan .. jangan tak der langsung betul tak ?

akakcomey says:

Simpan sedikit demi sedikit lama-lama menjadi bukit.

GuruCyber says:

Terima Kasih … beres..

whoa . bgus naa .. btw dh follow . hit me back oke .