«

»

Oct 16

Cara Melepasi Sekatan Google Panda Algorithm

Salam sejahtera buat semua sahabat Gurucyber.net

Cara melepasi sekatan google panda

Cara melepasi sekatan google panda

Orait .. jika sebelum ni kita sahabat blogger sering dihantui dengan Google Sandbox .. sekarang kita bagai dikejar pula dengan Google Panda ..hari ini saya ingin berkongsi bagaimana kita boleh melepasi sekatan Google panda ini ..

Sebenarnya cerita ni dah lama , cuma samada kita sedar tidak sedar bahawa algorithm yang diperkenalkan Google sekarang adalah lebih ketat dan akan membuatkan seseorang akan terduduk jika terkena sekatan dari algorithm baru ini yang dikenali sebagai goolge panda.

Baik , sahabat sekelian .. Jika sebelum ini kita semua para blogger sibuk dengan membina backlink untuk menaikkan rank blog masing masing .. juga untuk meningkatkan populariti blog masing – masing .. namun selepas kelahiran google panda , backlink bukanlah lagi satu keutamaan untuk mendapatkan perkara-perkara tersebut…

So , Apa yang diinginkan Google Panda ?

Ini jawapan bagi persoalan tersebut .. http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/05/more-guidance-on-building-high-quality.html

Secara ringkasnya adalah Google panda mementingkan blog/artikel yang berkualiti dan dapat memenuhi permintaan visitor/pembaca  secara keseluruhannya..

Jadi , mahu tidak mahu untuk melepasi sekatan Google Panda adalah kita perlu menghasilkan tulisan yang betul-betul berkualiti dan unik serta bukan hanya menjadi tukang copy paste sahaja ..

Google panda juga menyarankan kita menyediakan beberapa soalan dalam minda sebelum menulis sesebuah artikel.. soalan – soalan tersebut sebenarnya biasa bermain difikiran kita semasa kita sendiri mencari sesuatu maklumat di internet ..

Ayat mudahnya , letakkan diri kita sebagai seorang visitor sebelum menulis sesebuah artikel.. apa yang kita inginkan .. apa perasaan kita jika membuka sebuah blog yang kita search dan kandungannya hanya sebuah artikel yang tidak dapat menjawab soalan kita tadi.. jadi sediakanlah sebuah artikel yang berkualiti dan unik untuk pembaca blog kita … itulah petua untuk melepasi sekatan goole panda .. :-)

Fikir-fikirkan..

Sekian … wassalam

GuruCyber says:

Yup.. betul..

ciksembang says:

semakin hari google semakin pandai sebab blogger juga makin pandai
anyway belalang google panda ni satu tool utk melihat samada blog atau website kita benar2 berkualiti atau tidak. Algorithm yg dibina akan menentukannya. Just my 2cents

gurucyber says:

Tak per.. mudah jer.. unik tu maknanya tak sama dengan orang lain.. so pandai2 la spin artikel tuh.. story yang sama tapi cara penyampaian yang berbeza

GuruCyber says:

Google panda tu sekadar nama .. pertukaran algorithm oleh google…

akakcomey says:

Itulah masalahnya,kadang-kala akak buntu nak menghasilkan yang unik ini

dia macam nak galakkan para webmaster post artikel yang benar2 berkualiti sebenarnya ni

belalang says:

sori klu soklan ni kedengaran kurang cerdik…
google panda tu apa?