Cara Buang Virus Shortcut dari Komputer Anda

Salam Maulidul Rasul kepada semua pembaca ..

Hari ni nak kongsi skit cara nak buang virus shortcut yang menyerang hard disk , pendrive atau micro card kita … Virus ni dah lama sebenarnya dan ia adalah satu script yang agak simple .. tapi bagi newbie ia agak membimbangkan , yelah mana tidaknyer.. bila dijangkiti virus ni hadis semua folfer dan file ditukar jadi shortcut … klik klik tak keluar klik klik tak open .. hu hu kan ke haru ..

Ok gambar kat bawah ni rupa folder yang kena serangan virus shortcut nih : .

cara atasi virus shortcut

Ok , virus shortcut ni sebenarnya tidak la bahaya mana , ia hanya menukar format folder dan file kita tu kepada hidden dan create satu shortcut untuk file file kita tadi tuh … Jangan Panik jika anda diserang virus ini kerana ia tidak akan meghilangkan file file kita tadi sebenarnya .. dia nak main sorok – sorok jer…

Pelbagai cara dicadangkan oleh rakan rakan cyber kita .. tapi saya jumpa satu cara paling mudah dan berkesan untuk mnghapuskan virus shortcut ni dan cara mengembalikan semula semua folder dan isi folder itu tanpa menjejeskan apa apa pun …

Gunakan antivirus ini < KLIK SINI > antivirus ni made in indo … mula2 ragu2 jugak nak guna , tapi bila test sekali kat pendrive … Zuuuup …. tak sampai 3 saat .. selesai masalah .. hu hu .. memang berkesan ! So , aku cadangkan kat Rakan Cyber semua antivirus ni untuk menghapuskan serangan virus shortcut ni … Gunakan Yang free pun dah cukup berkesan ..

Sekian , selamat mencuba …

Update : Link baru siap dengan serial number … < KLIK SINI >

.

Amacam ? ok antivirus ni … tinggalkan komen anda … TQ :-D

.

.


by
Categories:

artikel anda tentang smadav bisa dipakai .tapi apabila drive c anda belum tercemar virus shortcut tersebut. Artinya drive c (system) harus format n instal ulang o.s.okey

oh…terima kasih sangat-sangat untuk tutor ini….

pendrive sy hadapi masalah virus ni….sangat susah hati sebab bnyk kerja2 sy dalam pendrive tu tak boleh nak buka….

mudah-mudahan hilang la virus tu nanti…..terima kasih..!! :)

sy guna kaspersky je. ERm…tp sakit ati gak la kalau kena virus jenis nih liat gak nak buang…

Same2 fathiyah … sebarkan ke seantero dunia .. moga bermanafaat untuk orang lain .. he heh

banyak ilmu dapat dikongsikan bersama, terima kasih atas info tersebut sekurang-kurangnya fathiyah da taw sedikit sebanyak …

Yup .. memang ringan .. dan lagi best dia tak gaduh2 ngan antivirus lain yang ada dalam system kita …

Tu la pasal…. dia hidden jer… Ada member saya pegi bawak kat kedai komputer mintak dia cheack … Tokey tu kat \” Ok lagi 15 minit lu datang balik ea…. \” Pastu tokey tu scan n kill ngan AV ni… Kena RM30.00 ha ha cara mudah buat duit …

Rugi data kalau terus format … sebenarnya dia hidden jer semua file tuh … tapi tak per la untuk akan datang ler .. he he

Download dan install … antivirus ni bleh run dengan antivirus lain tak jadi masalah … saya sendir pakai Avast dengan yang ni .. tak der masalah .. :-)