«

»

Nov 08

Blog gurucyber telah dipasang widget baru .. shoutmix

Salam sejahtera buat semua ,

gurucyber dah ada shoutmixSetelah melakukan beberapa tinjauan dan bertanya kepada rakan-akan blogger , gurucyber akhirnya bersetuju untuk memasang widget shoutmix di blog gurucyber ini ..

Pada mulanya agak keberatan kerana saya berpendapat ia akan menjadikan blog ini perlahan atau berat untuk load .. tetapi atas beberapa cadangan saya memasang juga widget tersebut..

Rakan-rakan blogger sekalian.. antara kelebihan memasang widget ini menurut rakan blogger juga adalah dapat merapatkan lagi hubungan antara visitor yang tentunya rakan blogger sendiri dengan tuan punya blog… ialah , manakan tidak .. kita boleh berinteraksi beberapa hala secara live berbanding komen yang hanya akan muncul apabila di approve oleh tuan punya blog..

Selain merapatkan hubungan..dengan widget shoutmix itu juga kita boleh berkongsi pertanyaan dan jawapan secara terus tanpa perlu menunggu lama … kita tanya dan dalam masa yang sama jika ada rakan kita yang mahir akan terus menjawab pertanyaan tersebut..

Ok lah setakat tu dulu pasal widget shoutmix ni .. saya pun bukan mahir sangat sebab ia bukan bidang saya .. jika pasal adsense memang best jugak nak sembang tapi shoutmix ni kenalah tanya yang pakar …

kalau ada member2 kita yang pakar meh la kongsi apa lagi kelebihan widget shoutmix ni dan mybe juga ada kekurangan … jom kongsi ..

sekian

 

erm.. ada sahabat yang prihatin siap buat post baru untuk ceritakan kebaikan adanya shout kat blog ..

Boleh baca sini

BulatMata says:

<---xdep shoutbox. sikit masa lagi kot.. sibuk sngt. hik3

APAN says:

ikut tuan blog la nak pasang ke tak…tapi bagi aku, kalau x pasang buat cara x pasang.x payah nak gatal gi tulis dlm shoutbox orang lain.nanti x pasal2 bila owner nak balas kunjungan ke apa x jumpa shoutbox.xkan nak tinggal jejak dlm komen kot.rasa x sesuai lak.nampak mcm memaksa orang lain baca lak…itu pandangan aku la.lain la kalau dah lama kenal, ni kalau link baru masuk pastu wat taik mcm tu dlm blog aku, terus aku cuba ingat link tu…haha….

eQuRlz says:

Eqa sebagai seorang yang suka blogwalking memang sangat memahami perasaan org yg singgah ke blog yg xde shoutbox :p hehehehe.. bg eqa mmg perlu ada di blog, xkisah lah klu kt page lain pn, asalkan ada.. senang nk tinggal jejak n mlawat blk ke blog yg tinggal kan jejak di shoutbox eqa.. mcm fair n square.. org tu bg traffic kt kita, kita bg blk traffic tu..

mmg ada jgk org ckp dorg xnk letak sbb ada org yg blogwalking secara salah, yg guna software etc.. (eqa pn xpasti) tp klu dlm 100 yg tinggalkn jejak, mungkin hnya sorg dua yg menipu mcm tu kn.. klu kita mmblas traffic org yg tinggal jejak blogwalking tipu tu, at least niat kita baik nk membalas, biarlah org tu dgn dosa die :)

btw.. topik ni bg eqa idea nk wat entry la :) hehehhe

ROJAK says:

shoutbox ni untuk orang touch n go je. apa2 hal pun saya cadangkan letak cbox

Azrul says:

terpulang sebenarnya nak letak shoutmix ke tau tak…

senang nak trace sape yang tinggalkan jejak…

tapi ada juga keburukan lain seperti aktiviti spam, kutuk mengutuk dan lain-lain :)

rebellion says:

setuju sangat, rasenye shoutmix ker shoutbox tak kisah maner, pasal loading time tu banyak sangat terjejas. Masalah SPAM biasanye dari pengguna referrerX, kalo aku memang tak kisah sangat.

tahniah gurucycber sebab berani buat keputusan.

y rasa ok kalu ltak..coz dpt melawat balek blog org yg lawat kte 2..

hnahdy says:

da shoutmix senang nak komen blog

bagus letak shoutbox ni takde memberatkan blogpun lah..^_^

yup… awak sendiri dah nmpak kelebihannye.. cuma spammer jeler susah nak kawal… btw, it so cool :D

Hackers says:

Ada bahayanya bro..Kalau orang dengki, dia akan caci maki shoutbox.Hackers pernah lalui dahalu. Bagi blogger otai, baik jangan..klau macam kita ini, ok je kot ada shoutbox ni..heheh

misz nana says:

letak lah.. lagi senang visitor nak tinggal jejak :)

LadyBird says:

ibaratkan bagai irama dan lagu..
tanpa salah satu.. pincanglah sebuah blog~

GuruCyber says:

Bagaimana pulak dengan masalah spam ?.. adakah ada cara nak atasi… terima kasih

sn0w says:

cool ! da ade cb ^^ tp it’s up to u sbnrnye nk letak ke tidak :)
for me, ade certain kwn² tuh maleh nk komen post. . .so letakkn tuk mnyenangkn mereka.
lgpn, senang nk get back to them in real tym ^^ hehe

yui92 says:

pasang je…

assalam ..
Shoutmix boleh bagitau kita siapa datang melawat .. ia simple tapi banyak baiknya. bila kita didatangi tetamu kita perlu tau .. dan sekurangnya kita luangkan masa menjengah rumahnya pula ..

Kalau nak tanya sesuatu kita boleh terus bagitau kat s.mix .. dan biasanya empunya blog akan tengok s.mix bila buka je blog. Ia wajib ditengok ..

kecohabes says:

salam..bg sy, shoutmix ni salah satu tmpt utk org tinggalkn jejak..so, bila dorg letak link dorg kat situ,kita boleh lah melawat blog dorg balik..kira adil lah,dia dtg ke blog kita,then kita pon dtg ke blog diorg..selain tu,bolehlah dorg share kan tips or ape2 kat situ,cth kita tersalah taip ke,info ke,dorg boleh remind kat situ..nak kata berat sgt widget tu,rasenye takda lah kot..ok je..huk3..

GuruCyber says:

Ok.. terima kasih… pandangan bernas…

cikmala says:

saya bukan pandai sangat bb2 nie..tapi pandangan saya la memang perlu SHOUTBOX nie.bb selalu kalau masuk blog orang lain, saya cari shoutbox dulu.senang,bila kita tggl jejak org boleh jejak kita semula…hehehhehehe…..

Ahmad Uzair says:

shoutmix la.sebab dia autofill..tak perlu setiap kali nak tggl jejak nak kena tulis balik address semua tu.

Pejuang Cinta says:

ermm pada pendapat saye.. ade baik dan ade buruk..

yg baiknya .. senang kita nk hit orang yg datg melawat kat blog kita smule..

yg x baiknya… kebiasaannya orang akan jadi malas untuk komen entry… orag dtg, ping blog kat shoutmix.. then bla… berbeza kalau kita x letak.. sebab orang akan komen kat entry kita untuk tinggal jejak.. bile nk komen entry.. mesti la kne bace dulu .. kan2 ??

tapi.. atas pilihan masing2 =)