«

»

Apr 03

Ada Yang masih Kabur Tentang Adsense

Salam sejahtera buat semua …

Erm.. saya menulis hari ini berdasarkan beberapa persoalan yang saya terima semenjak dua menjak ni… Nampaknya ramai lagi yang masih kabur tentang adsense .. terutama beza antara AFC ( Adsense For Content ) dengan AFD ( Adsense For Domain )

Ada Satu soalan saya terima lebih kurang berbunyi begini …”  saya dah ada akaun adsense tapi saya belum mohon la akaun adsense for domain …  ” … lagi satu … macamaner nak beli adsense for domain yer.. hu hu .. terima kasih atas soalan itu … saya akan jawab mengikut pengalaman yang saya ada tentang soalan itu …

Ok , begini .. secara ringkas … dibawah adalah gambar produk yang ditawarkan oleh Google dalam program Adsense … SESIAPA SAHAJA yang telah DILULUSKAN akaun Adsensenya akan mendapat manfaat dari produk tersebut ..
Baiklah … sekarang perhatikan gambar diatas … kita di malaysia ditawarkan dengan 4 produk yang membolehkan kita jana pendapatan dengan adsense …

1. Adsense For Content
2. Adsense For search
3. Adsense For Feeds
4. Adsense For Domain ..

Sebelum saya pergi lebih jauh .. setakat ni ada saper tak faham .. hehe .. dipersilakan mencelah … :-) ..

Dalam 4 produk diatas .. kebanyakkan rakyat malaysia hanya memanfaatkan 2 prouk utama iaitu yang no 1 dan no 4 iaitu Adsense For Content dan Adsense For Domain …

Saya sendiri pun mengamalkan 2 produk itu sahaja .. dan terus terang saya katakan … 2 lagi produk saya langsung tidak mahir…

Baiklah … apa beza Adsense For Content Dengan Adsense For Domain ?

Ayat ringkas dan mudahnya …

Adsense For Content
– Perlu ada web/blog untuk paparkan iklan adsense
– Dalam web/blog perlu ada content/article/gambar dsb ..
– Iklan yang keluar berdasarkan content web/blog kita …

Adsense For Domain
– Hanya perlu sediakan domain..
– Iklan yang keluar berdasarkan nama domain yg kita pilih…
– X perlu ada artikel / atau sebarang content dalam domain ( nak ada camaner .. kita hanya ada domain tak ada hosting pun .. )

p/s : nanti ada pulak yang tanya .. apa dia domain apa dia hosting ?  .. he he Google la sendiri yer….

Ok .. setakat ni ada saper nak tanya ? .. tak der … ? alhamdulillah semua faham …

Baik sekian untuk hari ni… wassalam…

annisa says:

Terimakasih admin,
Tengah membaca artikel ini untuk memahami berbagai google adsense.

GuruCyber says:

Memmang tak perlu web site… kalau apply melalui docstoc pastikal maklumat diri/profile lengkap dan post doc seukupnya… TQ

GuruCyber says:

Itu teknik black hat .. cuba bagi satu link saya nak tengok..

jega says:

hi GuruCyber apa khabar, di sini saya nak tahu tentang bagaimana nak add google adsense kita kat gambar gambar dalam posting, saya ada visit website yang ada gambar tetapi kesemua gambar keluarkan google add bila kita nak click gambar tersebut. tolong beri tahu saya cari letakan google add di gambar

GuruCyber says:

Masih lum cukup ilmu la tu … cuba lagi .. jagan gvup…

xDer says:

masih lagi pening :( dah bertahun guna adsense ni tapi still x dpt byk income. knp ye? saya guna kesemua produk diatas tu kecuali AFD.. nak kata traffic kurang x jgk (alhamdulillah) tapi tiap2 kali cek account mcm liat nyer dia nak meningkat tu..

GuruCyber says:

Betul .. masa nak mohon pastikan ia dalam English … tapi bila dah lulus .. boleh paste kat mana-mana tak kisah …

budaini says:

lagi satu bos dan yg paling penting untuk memastikan Google Adsense tu di approve pastikan web/blog kita dalam bahasa English.

GuruCyber says:

he he .. terserah pada owner ler… rasanya ok jer…

zulfadhli khalid says:

nanti nuffnang xkecik hati ke???xpasal2 jatuh status gelihati tu….

GuruCyber says:

Boleh .. tak der masalah …

zulfadhli khalid says:

salam, adsense ni boleh letak dgn nuffnang skali ke???